Het beheer van uw zakelijke communicatie is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Na meer dan twee jaar ontwikkeling, op een reis die bijna twintig jaar geleden begon, markeert de lancering van 3CX V20 Final een nieuw tijdperk voor zowel 3CX als wereldwijde zakelijke telefonie. De architectuur van 3CX is volledig opnieuw ontworpen en levert boven verwachting.

Met trots kunnen we vandaag zeggen dat 3CX V20 de toekomst is van bedrijfstelefonie. Voortbordurend op onze kracht in de markt voor kleine tot middelgrote ondernemingen, laten we zien hoe eenvoudig het is voor bedrijven om hun communicatie te beheren. V20 is voorbereid op de toekomst.

Onze oplossing voor contactcenters is sterker dan ooit. We hebben de vraag naar een geïntegreerde multi-tenant oplossing beantwoord. We hebben de basis gelegd voor native AI-ondersteuning. En last but not least, we hebben intensief gefocust op het verbeteren van de beveiliging. V20 is veelbelovend voor ieder bedrijf dat de volledige controle wil blijven houden en zijn eigen zakelijke communicatie wil beheren. Lees verder voor het ‘beste van’ Versie 20 Final.

Beloftes Waar Maken met Verbeterde Beveiliging

In april 2023 hebben we ons gecommitteerd aan 7 concrete stappen om onze systemen te versterken en risico te minimaliseren. Met V20 hebben we deze beloftes ingelost. Er is aanzienlijk geïnvesteerd, zowel in tijd als geld, om meerdere lagen van onze netwerkbeveiliging te versterken: van een herbouw van het netwerk en het creëren van een isolated build omgeving, tot het implementeren van nieuwe EDR-monitoring tools. We hebben off-site 24/7 monitoring ingezet, bemand door specialisten in het opsporen van bedreigingen, en streng toegangscontrole beleid op alle niveaus ingevoerd, gebaseerd op het Zero Trust-model. We hebben nauw samengewerkt met Mandiant om aanbevelingen voor een herstelplan te implementeren en hebben geen middel onbeproefd gelaten om de beveiliging van ons netwerk te versterken.

Daarnaast hebben we de beveiligingsfuncties voortdurend verbeterd met wachtwoordhashing, het verwijderen van het wachtwoord uit de welkomstmail, het blokkeren van de webclient per IP, voor systeembeheerders of voor alle gebruikers. We hebben onze productroadmap op korte termijn bijgewerkt om een versie van onze native Windows-app op te nemen die vanuit de Microsoft Store kan worden geïnstalleerd. Dit voegt automatisch een beveiligingslaag toe, evenals automatische updates en quarantaine indien nodig. Aanvullende beveiligingsupdates zoals 2MFA voor niet-SSO-installaties zijn ook geïmplementeerd.

Onze laatste verbeteringen omvatten de Linux-editie die nu draait op Debian 12. We bieden ook 2FA aan, naast Microsoft en Google SSO. En tot slot heeft de uniforme client en Admin Console een aanvalsoppervlak voor hackers verwijderd. 3CX V20 de veiligste communicatieoplossing die momenteel op de markt beschikbaar is, grondig beoordeeld door Mandiant, Reversinglabs, Coverity en Kaspersky.

Met het oog op de toekomst zullen we onze beveiliging testen met HackerOne. Ethische hackers wereldwijd zullen ons bijstaan in onze voortdurende strategie voor het beheer van weerstand tegen aanvallen, om gaten in het digital attack surface te vinden en te dichten. Meer hierover in toekomstige updates.

Trouw blijven aan Telefonie met een nieuwe SIP Call Manager

We hebben in de loop van 20 jaar een indrukwekkende reis afgelegd, maar onze oorsprong in de telefonie zullen we nooit uit het oog verliezen – en dat zou u ook niet moeten doen! In versie 20 hebben we onze Call Manager volledig herschreven, zodat we nu – en in de toekomst – de beste functies voor callcenters kunnen leveren.

We hebben extra wachtrijstrategieën toegevoegd – zoals agenten benaderen met meerdere oproepen, samen met betere en snellere mogelijkheden voor callcentermanagers om gesprekken te onderbreken of over te nemen. Onze wachtrijen zijn nu programmeerbaar. Met enige kennis van scripting kunt u elke gewenste callcenterapplicatie bouwen. We hebben onze rapportage-engine ontworpen om bestaande rapporten te verbeteren, maar vooral om integratie met toonaangevende rapportage- en dashboardapplicaties zoals Grafana mogelijk te maken. We hebben ook betrouwbaardere telefoniefuncties, zoals terugnemen bij bezet. En ten slotte lanceren we een zeer krachtige API om bedrijven gemakkelijk telefonieapplicaties te laten bouwen.

Nieuwe Windows Softphone

V20 Nieuwe Softphone

Een van de grootste vernieuwingen in V20 is de introductie van een native 3CX softphone voor Windows. Deze app – vergelijkbaar met de iOS- of Android-apps – werkt met de Web Client. Deze breekt met een aantal beperkingen van PWA inzake beheer van venstermeldingen. In plaats van een oproepmelding, beschikt deze over een volwaardig venster. Als native softphone stelt het gebruikers ook in staat om de audiobesturing onafhankelijk van de browser te beheren.

Veilige uitrol via de Microsoft Store

De nieuwe native app onderscheidt zich op één belangrijk punt: de uitrol via de Windows Store. Dit zorgt voor een hoger veiligheidsniveau omdat Microsoft elke Windows native app controleert. Ook kunnen we de softphone los van het hoofdprogramma van 3CX updaten voor beter beheer. De app beperkt zich tot bellen en essentiële PBX-functies, net als op iOS of Android. Met de 3CX softphone is de oude desktop app, gebaseerd op Electron, niet meer nodig.

Fundament voor AI is gelegd

AI is een game-changer voor communicatiesystemen! In V20 hebben we de basis gelegd voor AI-integratie. Het begint met de mogelijkheid om gesprekken niet alleen uit te schrijven, maar ook te analyseren en hierover te rapporteren. Het is iets om de komende maanden in de gaten te houden.

Nieuwe Admin Console

Nieuwe Admin Console

Met de introductie van V20 luidt 3CX een nieuw tijdperk in voor haar communicatieplatform door de lancering van de ‘Admin Console’. Deze console, een kernelement van de 3CX Web Client, vervangt de voormalige Management Console en maakt daarmee een einde aan de rollen van root admin en hosting admin. Deze voorheen “onzichtbare” gebruikers, die geen auditlogs hadden, maken nu plaats voor een meer transparante en beheersbare benadering met de rollen van System Admin of External Admin.

De complete management interface van 3CX is gemoderniseerd. De configuratie van vele geavanceerde functies is vereenvoudigd, allemaal ontworpen met de gebruiker in gedachten. U kunt nu moeiteloos wisselen tussen de Admin Console en de client zelf, gebruikmakend van dezelfde inloggegevens en URL.

Een makkelijk te onthouden URL

Met de samenvoeging van de Web Client en Admin Console hoeft u nog maar één FQDN te onthouden voor zowel gebruikers als beheerders. De noodzaak voor een aparte webclient-slug vervalt, waardoor https://company.3cx.us/webclient/ nu simpelweg https://company.3CX.us wordt. Een aanzienlijke verbetering voor alle gebruikers.

Gedetailleerde Permissies met Afdelingen

Een significante wijziging in versie 20 is de introductie van ‘Afdelingen’ (Departments), die de vroegere ‘Groepen’ vervangen en functioneren als een Organisatorische Eenheid (vergelijkbaar met Windows Active Directory). Afdelingen hebben eigen kantooruren, vakantiedagen, tijdzones, taalinstellingen en extensies. Systeemextensies erven deze instellingen als leden van een afdeling. Individuele extensies kunnen de uren van de afdeling overschrijven. De wereldwijde kantooruren verdwijnen, wat configuratie en beheer aanzienlijk vereenvoudigt, vooral voor grotere installaties.

Afdelingen vormen ook de basis voor het meer gedetailleerd instellen van rechten. Zo kunt u bijvoorbeeld een afdeling hebben met een eigen beheerder verantwoordelijk voor gebruikersbeheer en IVR’s. Daarnaast kunt u elke systeemextensie of trunk als lid van een groep instellen. Standaard zijn trunks systeembreed beschikbaar. Niet geïnteresseerd in afdelingen, dan kunt u bij de standaardgroep blijven die bij elke 3CX-installatie wordt geleverd. IVR’s en andere systeemextensies zijn standaard onderdeel van deze groep!

VoIP Quality Monitoring

De eventlogs in de nieuwe Admin Console bieden nu veel meer informatie dan voorheen. U krijgt snel een overzicht van de situatie en hoe u zaken zelf kunt oplossen. Nieuw is de VoIP quality monitor, waarmee u snel netwerkproblemen die de audiokwaliteit beïnvloeden kunt opsporen.

Roadmap voor V20

Bij 3CX kijken we altijd vooruit. Wat we vandaag uitbrengen, is geen statische versie van onze visie voor de toekomst. Het is een veilige en architectuur waarop we gemakkelijk kunnen voortbouwen terwijl we ons richten op wereldwijd leiderschap in telefonie. Blijf ons volgen voor een binnenkort te verschijnen blogpost met onze plannen voor de komende Updates 1 & 2, inclusief Security, Microsoft Teams Integratie, Rapportage mogelijkheden (Grafana), Multi tenant mogelijkheden, Onboard video MCU en Programmability. 

Upgraden naar V20

Lees voordat u gaat upgraden onze V20 Upgrade Checklist & FAQ.

Ook belangrijk om te weten:

  • Scheduled Reporting: Komt in Update 1 of 2. Als u niet zonder kunt, wacht dan op deze updates.
  • Momenteel is V20 alleen beschikbaar op Linux: Een Windows-installer komt later en vereist een enterprise-editie. PRO-edities op Windows worden voor de duur van het abonnement naar Enterprise geüpgraded. Meer informatie volgt.
  • On-premise installaties vereisen split DNS: De 3CX FQDN moet zowel op het LAN als buiten het LAN volledig oplosbaar zijn. Dit betekent dat uw eigen DNS-server of een firewall hairpin NAT moet kunnen uitvoeren. Zeer kleine netwerken moeten mogelijk naar de cloud verhuizen of de router vervangen.
  • System Owner is vereist: Zonder een ingestelde rol van System Owner kunt u niet upgraden. Zorg dat u controle heeft over dit account! Lees meer.
  • Configuratie van Global Office hours,  Vakantiedagen en het gebruik van Afdelingen: Als u geen gebruik wilt maken van Afdelingen, kunt u standaard de Afdeling blijven gebruiken. Totdat u een wijziging maakt, zal alles blijven functioneren zoals voorheen. Het is alleen noodzakelijk om actie te ondernemen als u de kantooruren wilt wijzigen.
  • Lees onze bijgewerkte handleiding op https://www.3cx.com/docs/manual/.

Vanaf V18, Update 9 – log in op uw Admin Console, ga naar “Updates” en klik op “Upgrade”. Dit zal uw besturingssysteem upgraden naar Debian 12 en Versie 20 installeren. Of installeer een nieuwe instantie van https://www.3cx.com/install/.

Bekijk het volledige changelog hier.

Doe mee aan de dialoog over V20 in het Forum. Volg ons op X en LinkedIn en blijf altijd up-to-date.