UPDATE: De lijst met Mac-versies is bijgewerkt op 01-04 12:00 om aan te geven dat er een werd geleverd met Update 6.

Helaas moeten we onze partners en klanten melden dat onze Electron Windows-app in Update 7, versies 18.12.407 en 18.12.416, een beveiligingsprobleem bevat. Antivirus-providers hebben het uitvoerbare bestand 3CXDesktopApp.exe als gevaarlijk aangemerkt en in veel gevallen verwijderd. Electron Mac-app versies 18.11.1213, 18.12.402, 18.12.407 en 18.12.416 zijn ook getroffen.

Het probleem zit in een van de gebundelde bibliotheken die we via GIT hebben opgenomen in de Electron Windows-app. We onderzoeken het probleem en hopen later vandaag met een uitgebreider antwoord te komen. Dit hebben we tot nu toe gedaan:

Domeinen offline gehaald

De domeinen die door deze schadelijke bibliotheek worden benaderd, zijn al gemeld en het merendeel is intussen offline gehaald. Een GitHub-repository waarin de domeinen werden vermeld, is ook verwijderd, waardoor deze niet meer schadelijk is.

Het vermelden waard: dit lijkt een gerichte aanval te zijn geweest van een Advanced Persistent Threat, mogelijk zelfs door een staat gesteund, waarbij een complexe aanval op de leveringsketen werd uitgevoerd en werd gekeken naar wie de volgende fasen van de malware downloadde. De meeste systemen zijn echter nooit geïnfecteerd geraakt, ondanks dat ze de bestanden inactief bevatten.

Nieuwe Windows-app in ontwikkeling

Op dit moment werken we aan een nieuwe Windows-app waarbij dit probleem niet optreedt. We hebben ook besloten een nieuw certificaat uit te brengen voor deze app. Hiervoor hebben we nog minimaal een dag nodig, dus we vragen u om nog even geduld te hebben.

Gebruik de PWA-app!

We raden u ten zeerste aan onze PWA-app te gebruiken. De PWA-app is volledig web-based en doet voor 95% wat de Electron-app doet. Het voordeel is dat u niets hoeft te installeren of bij te werken, en dat de Chrome-webbeveiliging automatisch wordt toegepast.

We hebben twee apps omdat toen we de Electron-app ontwikkelden, de PWA-technologie nog niet beschikbaar was. Inmiddels is de PWA-technologie goed ontwikkeld. Lees hier meer over de installatie.

Onze excuses

Onze oprechte excuses voor het ongemak. We doen er alles aan dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Continue updates

U kunt ook de thread op ons forum volgen.