Stroomuitval… liefhebbers van traditionele telefonie zullen bij het lezen van de titel met weemoed terugdenken aan hun vertrouwde PSTN oplossingen. Ja, die oude centrales en lijnen waren zo betrouwbaar als een oude Mercedes 190D. Maar zelfs die kilometervreters konden stuk.

Traditionele telefonie is inderdaad minder vatbaar voor stroomuitval. Hoe zit dat met VoIP telefonie?

Wat gebeurt er met VoIP bij stroomuitval

Het modem krijgt geen voeding meer, net als de router, de switches en andere netwerkapparatuur. Bureautoestellen op PoE of netspanning gaan allemaal op zwart. Geen stroom = Geen VoIP

Hoe gaan we hier nu mee om? Wat zijn de mogelijkheden om te kunnen blijven communiceren? Wat kan 3CX voor u betekenen bij stroomuitval?

Een aantal opties

  • Mobile apps – 3CX biedt naast de bekende extensies voor bureautoestellen en softclients, ook apps voor iOS en Android. De PBX moet dan wel redundant of elders in de cloud zijn uitgevoerd. Deze moet immers bereikbaar zijn voor de mobile apps.
  • Failover om operationeel te blijven. Er zijn grofweg 3 scenario’s:
    • Doorschakelen naar Smartphone – 3CX kan worden geconfigureerd om bij uitval, inkomende gesprekken te routeren naar GSM nummers(s) via gateways. Ideaal wanneer de pbx ook niet meer bereikbaar is voor de Mobile app.
    • Bedrijven met meerdere vestigingen – Configureer 3CX om gesprekken via bridges naar andere vestigingen te routeren.
    • Doorschakelen naar Voicemail – Zeker niet de meest fraaie oplossing, maar wel een eenvoudige methode om in ieder geval nog een boodschap aan te kunnen nemen.
  • Batterijen – Een snelle oplossing waarbij we er vanuit gaan dat de internetverbinding in orde is. Het modem, de router en de switches kunnen weer even voort. Laptops kunnen nog op eigen kracht draaien en softclients blijven operationeel. Let op, batterijen hebben een beperkte gebruiksduur.
  • Noodgenerator – Deze detecteert de stroomuitval en springt aan om stroom te genereren. Krachtiger en duurzamer dan batterijen, maar let op de afvoer van uitlaatgas.

Geen enkel telefoonsysteem is 100% onfeilbaar. Welk systeem u ook gebruikt, er is altijd kans op stroomuitval. Wed daarom niet op één paard wanneer uw telefonie van levensbelang is. Met 3CX kunt u in ieder geval alle kanten op.