Tips voor efficiënter thuiswerkenEerder dit jaar heb ik een blog geschreven over het vermijden van files. Ik was geïnspireerd door het KNMI dat code Oranje had afgegeven voor 10 maart. Het fileleed van die dag was enorm. Gelukkig kon ik thuiswerken waardoor mij veel tijd, stress en risico bespaard bleef.

Thuiswerken biedt enorme voordelen maar het vereist wel discipline en planning. Je kunt plotseling op andere locaties, zaken doen op een tijdstip dat je beter uitkomt. Hoewel dit interessant lijkt, schuilt hier ook een gevaar. Een aantal zaken die je je kunt afvragen:

  • Hoeveel uur wordt er gewerkt?
  • Is er meetbare output en sluit deze output aan op collega’s die wel op kantoor werken?
  • Hoe is de balans tussen privé en werk?
  • Kun je goed contact onderhouden met collega’s tijdens kantooruren?
  • Is er thuis veel afleiding?

TIPS om productief te blijven bij thuiswerken

  1. Omgeving
    Zorg voor een eigen plek waar je niet gestoord kan worden. Wanneer je thuis een plek inricht is het prettig als deze alleen voor werk is. Nóg mooier is het, wanneer deze ruimte ook nog af te sluiten is. Dan kun je de deur na werktijd fysiek achter je dicht trekken.
  2. Planning
    Geef thuiswerken structuur door taken in te plannen. Werk met een agenda, richt blokken in en blijf gefocust op het resultaat. Afleiding is dodelijk voor productiviteit, zeker wanneer je geen collega’s om je heen hebt.
  3. Prioriteiten stellen
    Bedenk wat er moet gebeuren op een dag. Doe de zwaarste, moeilijkste of vervelendste zaken als eerst. De rest van de dag wordt alleen maar makkelijker.
  4. Vast ritme
    Start een thuiswerkdag op dezelfde manier als een normale werkdag. Sta om dezelfde tijd op, ga normaal gekleed en zorg voor een goed ontbijt.
  5. Ergonomie
    Op kantoor zijn werkplekken ingericht voor intensief gebruik. Professionele bureaus, ergonomische stoelen, krachtige beeldschermen etc. Ga thuis niet op een laptop werken aan de salontafel. Een gezonde werkhouding zorgt voor betere resultaten en voorkomt klachten.
  6. Technologie
    Misschien ligt het erg voor de hand, maar thuiswerken kan alleen met behulp van de juiste technologie. Met een snelle internetverbinding ben je er nog niet. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent zoals men gewend is. Met de telefooncentrale van 3CX kun je gewoon bellen en gebeld worden vanaf je eigen extensie, ongeacht de device, ongeacht je locatie. Voer videogesprekken en webinars via de browser met 3CX WebMeeting, zonder extra hard- en software.
  7. Voorkom afleiding
    Net wanneer je aan het werk gaat, gaat de thuistelefoon, of begint de wasmachine te piepen. Zorg ervoor dat alle mogelijke afleidingen uit zijn of niet hoorbaar zijn. Laat geen zaken slingeren rond je werkplek en ruim je werkplek altijd op voor de volgende dag. Zijn er mensen thuis, laat ze dan weten dat je aan het werk bent. Laat ze trouwens ook weten wanneer ze je wél mogen storen.

Succes met thuiswerken en profiteer van de vermindering van stress en de besparing op reiskosten.