Telefoonsysteem 3CX was altijd bekend als dé Soft PBX op Windows. De VoIP telefoonsysteem-leverancier heeft recent echter de stap gemaakt om 3CX ook als Linux PBX beschikbaar te maken. De vraag is: waarom? CEO Nick Galea legt uit.

Met de nieuwste versie van ons IP Phone System is 3CX voor het eerst niet alleen op Windows, maar ook op Linux te draaien. Door de mogelijkheid te bieden om 3CX op Linux in te zetten, hebben onze klanten niet alleen meer flexibiliteit, maar is tevens 3CX eenvoudiger als Cloud PBX te gebruiken. Een Soft PBX leveren aan Windows-gebruikers vulde een gat in de markt omdat zo’n VoIP-systeem niet beschikbaar was. Aan de andere kant: om zo effectief mogelijk te kunnen functioneren als Cloud PBX, is een Linux-versie belangrijk. Daarnaast kregen wij bij 3CX al regelmatig de vraag om een Linux PBX; van ICT-beheerders die wel met 3CX maar niet met Windows willen werken. Mede door deze feedback hebben we besloten dat de tijd rijp is om ook deze groep gebruikers met ons IP telefoonsysteem te bedienen. Nu kan 3CX eenvoudig ingezet en beheerd worden als on premise systeem, in de Cloud op Amazon AWS en Google Cloud, als op kleinere appliances.

Wat zijn de voordelen van 3CX op Linux voor… 3CX?

Voor 3CX betekent het overduidelijk dat we een bredere klantengroep voor onze IP PBX aan kunnen spreken. Voorheen zouden IT-beheerders die uitsluitend met Linux werken nooit 3CX als telefoonsysteem kiezen. Dat is nu verleden tijd. Verder betekent dit dat we een betere Cloud service kunnen leveren omdat dit nu eenmaal beter werkt op Linux.

Wat zijn de voordelen van 3CX op Linux voor… IT-resellers?

Allereerst: het spreekt voor zich dat de potentiële klantenbase van de reseller fors is vergroot nu 3CX ook in de vorm van Linux PBX af te nemen is. Daarnaast is het ook voor de reseller – die 3CX als Cloud PBX wil aanbieden – een duidelijk voordeel omdat 3CX Phone System hiermee veel eenvoudiger als dienst vanuit hun eigen Cloud-omgeving is te leveren, beheren en controleren.

Wat zijn de voordelen van 3CX op Linux voor… eindgebruikers en ICT-managers?

Voor de eindgebruiker zal blijken dat 3CX op Linux wel eens veel kostenefficiënter kan zijn. Met name voor kleinere organisaties met gelimiteerde budgetten. Linux operating systems zijn meestal gratis terwijl bij Windows altijd licenties afgenomen moeten worden. Voor sommige bedrijven weegt het gebruiksgemak van Windows zwaarder, maar voor de organisatie met Linux-kennis is die licentiestructuur absoluut een nadeel. Met het oog op security beschouwen velen Linux als operating system als de veiligere optie, hoewel dit zeker ook komt doordat Windows veel meer onder vuur licht. Het heeft nu eenmaal veel meer gebruikers wereldwijd. De veiligheid van het systeem hangt veel meer af van security protocollen in organisaties en de kennis van de ICT-beheerder, dan van het platform.

Concluderend: 3CX blijft nog steeds het Windows Phones System maar krijgt met de Linux PBX een grotere potentiële klantenbase én meer keuzevrijheid voor bestaande klanten en business partners. Iedereen wint.