Computerliefhebbers en zelfbenoemde IT-nerds kennen de Raspberry Pi en de geweldige mogelijkheden van dit systeem. Maar wist u al dat u een volledige telefooncentrale op Raspberry Pi kunt installeren en draaien?

IT-expert en YouTuber NetworkChuck nam een Pi en ging aan de slag met de installatie van 3CX. Zoals blijkt uit zijn video, duurt het slechts een paar minuten om de telefooncentrale op Raspberry Pi aan de praat te krijgen. Hij laat ook zien hoe makkelijk het was om nieuwe extensies te creëren en te provisioneren op de smartphone-apps en IP-telefoons. In de onderstaande video komt het allemaal aan bod en hoort u Chucks mening over het systeem. Onder de video leest u meer over 3CX op Raspberry Pi.

Wat u nodig hebt voor een 3CX-installatie op Raspberry Pi:

  • Raspberry Pi 3B+
  • Micro SDHC, 32+ GB, klasse 10
  • Voor Raspberry Pi geschikte micro-USB-voeding, 2,5 A
  • Optioneel: Voor Raspberry Pi geschikte behuizing, bij voorkeur met koelplaat en ventilator. Dit wordt aangeraden als u de Pi gebruikt voor langdurig zwaar netwerkverkeer.

Waarom 3CX op Raspberry Pi?

Uw 3CX-telefooncentrale op Raspberry Pi is een eenvoudig te beheren en betaalbare oplossing voor kleine bedrijven. U hebt al een Raspberry Pi vanaf circa 40 euro, kunt deze gratis combineren met een 3CX-standaardlicentie voor 8 gelijktijdige gesprekken en een SIP-trunk gebruiken voor uitgaande gesprekken. U hoeft geen aanvullende apparatuur zoals IP-telefoons te kopen; u kunt gewoon de 3CX-webapp of smartphone-apps voor iOS en Android gebruiken. Bovendien is deze energiezuinige oplossing goed voor het milieu (en voor uw portemonnee!). De gemiddelde server verbruikt dagelijks 20,4 kWu. Dat verbruikt de Pi in één heel jaar.

Werkt dit voor mijn bedrijf?

3CX op Raspberry Pi is ideaal voor kleine bedrijven en organisaties die maximaal 8 gelijktijdige gesprekken nodig hebben. U beschikt ermee over 16+ extensies en bovendien 8 BLF-instellingen. Dus bent u:

  • een midden- of kleinbedrijf met beperkte middelen
  • een kleine organisatie op zoek naar een betrouwbaar, goedkoop en gebruiksvriendelijk systeem voor interne communicatie
  • een ondernemer met een thuiskantoor op zoek naar een aparte, zakelijk telefoonlijn

dan is 3CX op Raspberry Pi geschikt voor u.

Raadpleeg de configuratiehandleiding voor Raspberry Pi voor meer informatie en laat ons in de opmerkingen of op social media alles weten over uw installatie!