In 4 stappen een volledige PBX voor het kleinbedrijf

Een van de prachtige kanten van het 3CX Phone System is dat het software is. De keuzevrijheid hoe 3CX te implementeren, is daarmee enorm. En dat is ook goed nieuws voor het SOHO-segment. Lees hoe je met deze 4 stappen een Mini PC PBX bouwt met 3CX.

3CX als PBX op een mini PC heeft grote voordelen voor kleine bedrijven. Er is een lage aanschafsprijs voor hardware, lage stroomconsumptie, prachtige PBX-features en dat terwijl 3CX voor kleine bedrijven ook nog gratis licenties geeft. Het is met de volgende 4 stappen zeer eenvoudig om het 3CX VoIP-systeem up & running te krijgen als Mini PC PBX.

Stap 1: Zorg voor de juiste hardware

De eerste stap hebben de meeste bedrijven voor een deel al gezet omdat de hardware – zoals een Mini PC – vaak al aanwezig is. Om uiteindelijk te kunnen bellen zijn 3CX smartphone clients for iOS en Android nodig. Indien er headsets aangeschaft kunnen worden, kan ook via de Mac Softphone en Windows Softphone getelefoneerd worden. Bureautoestellen kunnen eveneens gebruikt worden, maar zijn niet noodzakelijk. En wil je gebruik kunnen maken van features als videoconferencing, dan heb je uiteraard webcams nodig (voor zover die niet al in de laptops geïntegreerd zijn).

Stap 2: Download 3CX

Het makkelijke deel. Het grappige is: om een volwaardige IP PBX voor het kleinbedrijf op te zetten – dus een Mini PC BPX – moeten precies dezelfde stappen doorlopen worden als bij het installeren op een server of in de Cloud. 3CX moet eenvoudigweg gedownload worden op de Mini PC die op Linux of Windows draait.

Stap 3: Verkrijg de juiste licenties (gratis!)

In feite is deze stap onderdeel van stap 2. Bij het downloaden moet de meest geschikte licentie gekozen worden die past bij jouw gebruikerswensen. Een kleine organisatie kan hierbij zelfs gebruik maken van de PBX (Gratis) Edition, die een ongelimiteerd aantal extenties biedt én de mogelijkheid voor 8 gelijktijdige gesprekken en 5 webconfwerencing deelnemers.

Stap 4: Configureer de extensies

De installatie van de IP PBX duurt letterlijk niet langer dan enkele minuten. En dat terwijl 3CX onafgebroken werkt aan het optimaliseren en stroomlijnen van het configuratieproces. Natuurlijk: hoe groter de organisatie, hoe meer extensies er nodig zijn en hoe geavanceerder de configuratie is. Maar toch: met de moderne en intuïtieve management console is dit nog steeds ‘a walk in the park’.

Volledige UC-functionaliteit

Los van de eenvoudige implementatie is het onderhoudsbeheer van een 3CX Mini PC PBX nagenoeg gereduceerd tot nul dankzij het dashboard waarmee de PBX gemonitord kan worden, updates die automatisch doorgevoerd worden en security-certificaten die automatisch vernieuwd worden.

En zo is het mogelijk dat in vier simpele stappen een volledige Mini PC PBX is opgezet waarmee een kleine organisatie dezelfde Unified Communications functionaliteiten (videoconferencing, chat, presence, voicemail, fax to e-mail, softphone- en smartphone-clients, CRM-integratie) heeft als wanneer 3CX in een grote omgeving geïmplenteerd en gebruikt wordt.

Leave a Reply