Wat is een STUN-server?

Een STUN (Simple Traversal of User Datagram Protocol [UDP] Through Network Address Translators [NAT’s]) server stelt NAT-clients (dus computers achter een firewall) in staat om telefoongesprekken op te zetten met een VOIP-provider buiten het lokale netwerk.

stun

Door de STUN-server kunnen clients hun openbare adres ontdekken, evenals het type NAT waarachter zij schuilgaan en de poort aan de internetkant die door de NAT is gekoppeld aan een bepaalde lokale poort. Deze informatie wordt gebruikt om UDP-communicatie op te zetten tussen de client en de VOIP-provider om op die manier een gesprek op te zetten. Het STUN-protocol is gedefinieerd in RFC 3489.

Via UDP-poort 3478 wordt contact gelegd met de STUN-server. De server zal clients echter aanraden om ook tests uit te voeren op een alternatief IP- en poortnummer (STUN-servers beschikken over twee IP-adressen). De RFC stelt dat deze poort en IP-adres niet verplicht zijn.

De Stun-functionaliteit wordt naadloos afgehandeld door 3CX Phone System for Windows – een eenvoudig te installeren Windows based PBX.

1 jaar gratis! Selecteer gewenste installatie:

Lokaal geïnstalleerd

op Linux op een mini-pc van $200 of als VM

ISO downloaden

Lokaal geïnstalleerd

op Windows als VM

Configuratiebestand downloaden

In de cloud

in uw Google-, Amazon- of Azure-account

Neem de PBX Express