De interessante casus van de kleine telefooncentrale

v16 geserveerd met Raspberry Pi 3B+

Het ontwikkelen van een telefooncentrale van wereldklasse is geen sinecure, vooral niet wanneer je je richt op grote en groeiende installaties. Maar de echte kracht en efficiëntie van een telefooncentrale wordt pas duidelijk wanneer het systeem moet draaien op minimale generieke hardware. Bij het ontwerp van v16 besloten we te testen hoe lean we de nieuwe 3CX-versie konden maken… door implementatie op een Raspberry Pi. Dat leest u goed: niet de SBC maar 3CX v16 is met succes getest op de Raspberry Pi 3B+, die niet groter is dan een creditcard! Lees snel verder voor de verbluffende resultaten.

Doe meer met minder

3CX v16 op Raspberry Pi - Doe meer met minder

Het besluit om onze telefooncentrale beschikbaar te maken voor de Debian Linux distro leverde extra voordelen op bij het overzetten van de code naar Raspbian, het op Debian gebaseerde besturingssysteem voor de 64-bits architectuur van de Raspberry Pi ARM. Het is vrij eenvoudig om v16 te installeren op een Raspberry Pi, zoals u kunt zien in onze installatiehandleiding. Gun uzelf dus een Raspberry Pi en ontdek de ware kracht van 3CX v16. Dit hebt u nodig:

  • Raspberry Pi 3B+
  • Micro SD, 32+ GB, klasse 10
  • Voor Raspberry Pi geschikte behuizing, bij voorkeur met koelplaat en ventilator
  • Voor Raspberry Pi geschikte micro-USB-voeding, 2,5 A

Lean en mean

3CX v16 op Raspberry Pi - Lean en mean

Het is niet niks om een complexe service te draaien op de minimalistische Raspberry Pi, maar 3CX v16 slaagt met vlag en wimpel.

  • CPU-gebruik – de CPU van de Raspberry Pi runt de geoptimaliseerde code van v16 met een gemiddelde van 23,7% bij belasting en varieert van 4% bij inactiviteit tot maximaal 46%.
  • Geheugengebruik – dankzij de optimalisatie van v16 is het geheugengebruik bij inactiviteit 32%, oplopend tot een gemiddelde van 38% bij belasting.
  • Netwerkbelasting – op de verbeterde, geïntegreerde Gigabit LAN-controller van de Raspberry Pi, met een maximale doorvoer van ~224 Mbps, was de gemiddelde netwerkbelasting bij 8 actieve gesprekken ~1,5 Mbps, oftewel minder dan 1%. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw netwerkspecificaties en gebruikte audiocodecs.
  • Energieverbruik – een server heeft een gemiddeld dagelijks energieverbruik van 20,4 kWh. De Raspberry Pi verbruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid energie… in een heel jaar!
  • Thermisch rendement – zonder gebruik van een koelplaat of ventilator varieert de geïntegreerde temperatuursensor van de Raspberry Pi van 47,2 °C bij inactiviteit tot maximaal 59,5 °C bij zware belasting. Dat is een gemiddelde van 52,5 °C.

Let wel op: Een telefooncentrale verzendt gedurende langere perioden veel data via het netwerk. De Raspberry Pi 3B+ met 3CX v16 kan dus zijn temperatuurlimiet bereiken tijdens zware en langdurig netwerkbelasting, afhankelijk van de gebruikte audiocodecs. Als u de Raspberry Pi voor langdurig zwaar netwerkverkeer gebruikt, moet u ten minste een koelplaat of andere actieve vorm van koeling installeren.

Wat kunt u doen met een telefooncentrale van 50 dollar?

3CX v16 op Raspberry Pi - Wat kunt u doen met een telefooncentrale van 50 dollar?

Uit onze eigen R&D-tests blijkt dat er met 3CX v16 op de nederige Raspberry Pi heel veel mogelijk is. Vertaal de bovenstaande statistieken naar 8 gelijktijdige gesprekken, 16+ geïnstalleerde extensies met 8 BLF-instellingen per extensie, en dat alles zonder problemen, en u hebt een aardig beeld! Daarmee is 3CX v16 op een Raspberry Pi geschikt voor tal van toepassingen, zoals:

  • Een klein tot middelgroot bedrijf met kleine regionale kantoren die een telefooncentrale met volledige functionaliteit nodig hebben om verbinding te maken met een lokale PSTN-lijn in noodgevallen.
  • Een telefooncentrale in een residentieel gebouw waar alle bewoners gratis met elkaar kunnen spreken en chatten via de 3CX-webclient of de gratis Android- en iOS-apps.
  • Een telefooncentrale in een school voor gratis gesprekken en chats tussen personeelsleden.
  • Een klein hotel dat communicatie- en wekdiensten biedt aan de gasten.
  • Een telefooncentrale voor een klein (thuis)kantoor met geïntegreerde communicatie met familieleden.

Op ons forum kunt u laten weten voor welke toepassing u 3CX v16 op Raspberry Pi zou willen gebruiken.

Niet slecht voor een telefooncentrale die in uw broekzak past! Houd onze website in de gaten voor meer nieuws.

Bekijk de video over het instellen van je Raspberry Pi en het installeren van 3CX V16.

Bekende problemen en beperkingen

  • 3CX v16 wordt aanbevolen voor maximaal 8 gelijktijdige gesprekken op de Raspberry Pi 3B+, op basis van onze huidige testresultaten.
  • Zet het loggingniveau op “Laag” of “Uit” om problemen met de SD-kaart te voorkomen.
  • Schakel opnames uit om de opslagprestaties te maximaliseren.
  • Een geschikte Micro SDHC, Klasse 10 met een nominale dataoverdrachtssnelheid van meer dan 10 MB/s wordt sterk aangeraden.
  • De gebruikte audiocodec is een bepalende factor voor het CPU-gebruik en het thermisch rendement. Voorkom het gebruik van OPUS.

Hoe bemachtigt u de v16 bèta op de Raspberry Pi 3B+?

Volg de uitgebreide instructies in de installatiehandleiding voor 3CX op Raspberry Pi en installeer de “testrelease” (bèta).

Bekijk het wijzigingsoverzicht voor deze versie en geef ons uw feedback via het communityforum.

Belangrijk: De bètaversie mag alleen worden geïnstalleerd voor evaluatiedoeleinden en wordt afgeraden voor productieve systemen. Deze versie valt niet onder een ondersteuningsovereenkomst.