Hoe werkt FAX in een VOIP-omgeving?

FAX is ontworpen voor analoge netwerken en het wordt niet goed over een VOIP-netwerk vervoerd. De reden daarvoor is dat FAX-communicatie het signaal op een andere manier gebruikt dan de standaard communicatie via spraak. Als VOIP– technologieën analoge gesprekken digitaliseren en comprimeren, wordt het resultaat geoptimaliseerd voor SPRAAK, en niet voor FAX. Daarom moet u met een aantal zaken rekening houden als u overgaat naar een VoIP-telefoonsysteem.

Als u uw oude faxmachine wilt blijven gebruiken en u wilt verbinding maken met uw VoIP-telefoonsysteem, kunt u het beste een VoIP Gateway gebruiken, en een ATA die T38 ondersteunt. T38 is een protocol dat is ontworpen om faxen over een VoIP-netwerk te laten versturen. Een voorbeeldconfiguratie van zo’n netwerk wordt bijvoorbeeld hier uitgelegd.

Ook conversie naar op computers gebaseerde fax is mogelijk evenals de keuze van een VoIP-telefoonsysteem dat de fax ondersteunt. Het 3CX Phone System for Windows bevat een volledige fax server die faxberichten kan ontvangen die als PDF per e-mail worden verzonden. Met de Microsoft fax client en fax server kunnen faxen overal vanuit het netwerk worden verzonden (deze wordt gratis meegeleverd met Windows Server 2003 en 2008)

Een andere manier om met fax te werken als u overgaat naar voip is door de faxmachine rechtstreeks aan te sluiten op de bestaande analoge telefoonlijn en uw VOIP-systeem te omzeilen.

Links:
What is T38?