Wat is T38?

FAX-over-T38

T38 is een protocol dat beschrijft hoe een fax via een computernetwerk moet worden verzonden. T38 is nodig omdat faxgegevens niet op dezelfde manier als een telefoongesprek over een computernetwerk kunnen worden verzonden. Zie het artikel “How does FAX work in VOIP environments?” voor meer informatie hierover. Het komt er op neer dat met T38 een fax wordt omgezet naar een afbeelding, naar het andere T38-faxapparaat wordt gezonden en daarna teruggeconverteerd naar een analoog faxsignaal. De meeste VoIP Gateways‘s en ATA’s ondersteunen T38 intussen op een betrouwbare manier.

T38 is beschreven in RFC 3362 en definieert hoe een apparaat de faxgegevens moet overbrengen. In bovenstaande afbeelding moeten zowel de gateway als het faxapparaat achter de gateway T38 ondersteunen. Voor het G3-faxapparaat op een analoge lijn is dit proces transparant. Het analoge faxapparaat hoeft geen T38 te kennen.

Het 3CX Phone System voor Windows bevat een T38 fax server met alle mogelijkheden, waarmee u overal vanuit het netwerk faxen kunt sturen en ontvangen. Faxen kunnen als PDF ontvangen worden en per e-mail doorgezonden. Via Microsoft Fax Services (die is opgenomen in Windows 2003 en 2008) kunnen faxen overal vanuit het netwerk worden verzonden.

Links:
How does FAX work in VOIP environments?
RFC3362

1 jaar gratis! Selecteer gewenste installatie:

Lokaal geïnstalleerd

op Linux op een mini-pc van $200 of als VM

ISO downloaden

Lokaal geïnstalleerd

op Windows als VM

Configuratiebestand downloaden

In de cloud

in uw Google-, Amazon- of Azure-account

Neem de PBX Express