Wat betekenen de termen FXS en FXO?

FXS en FXO zijn de benamingen van poorten die gebruikt worden door analoge telefoonlijnen (ook wel POTS genoemd – Plain Old Telephone Service )

FXSForeign eXchange Subscriber interface: dit is de poort die in feite de analoge lijn tot bij de abonnee brengt. Met andere woorden, dit is de ‘contactdoos in de muur’ die zorgt voor de kiestoon, de batterijstroom en de belspanning.

FXOForeign eXchange Office interface: dit is de poort die de analoge lijn ontvangt. Het is de plug op de telefoon of het faxtoestel, of de plug(gen) op uw analoge telefooncentrale. Deze geeft een aanduiding ‘ingehaakt/afgehaakt’ (gesloten lus). Omdat de FXO-poort aangesloten is op een toestel, zoals een fax of een telefoon, wordt dit toestel vaak het ‘FXO-toestel’ genoemd.

FXO en FXS gaan steeds samen, zoals het geval is bij aan mannelijke / vrouwelijke pluggen.

Zonder PBX wordt een telefoontoestel rechtstreeks aangesloten op de FXS-poort voorzien door een telefoonmaatschappij.

fxs-fxo-no-pbx
FXS / FXO zonder telefoon centrale

Indien u over een PBX beschikt, dan sluit u de lijnen voorzien door de telefoonmaatschappij aan op de PBX en vervolgens verbindt u de telefoons met de PBX. Daarom moet de PBX zowel FXO-poorten (voor de verbinding met de FXS-poorten van de telefoonmaatschappij) als FXS-poorten (verbinding met telefoon- en faxtoestellen) hebben.

fxs-fxo-pbxFXS / FXO met telefooncentrale

FXS & FXO & VOIP

U zal de termen FXS en FXO ontdekken wanneer u van plan bent om apparatuur aan te schaffen waarmee u analoge telefoonlijnen kunt aansluiten op een VOIP-telefooncentrale, analoge telefoons op een VOIP-telefooncentrale of een traditionele PBX op een VOIP service provider of op elkaar. En dit alles via het Internet.

Een FXO gateway

Om analoge telefoonlijnen te verbinden met een IP PBX, heeft u een FXO-gateway nodig. Deze stelt u in staat om de FXS-poort te verbinden met de FXO-poort van de gateway, welke dan de analoge telefoonlijn vertaalt naar een VOIP-oproep.

fxo-gateway

Een FXS-gateway

Een FXS-gateway wordt gebruikt om één of meerdere lijnen van een traditionele PBX te verbinden met een VOIP-telefooncentrale of -provider. U hebt een FXS-gateway nodig omdat u de FXO-poorten (welke normaal gezien in verbinding staan met de telefoonmaatschappij) wilt verbinden met het Internet of een VOIP-systeem.

fxs-gateway

Een FXS-adapter of ATA-adapter

Een FXS-adapter wordt gebruikt om een analoog telefoon- of faxtoestel aan te sluiten op een VOIP-telefooncentrale of op een VOIP-provider. U heeft dit nodig omdat u de FXO-poort van het telefoon-/faxtoestel op de adapter moet aansluiten.

fxs-adapter

Aansluiting

FXS-/FXO-procedures – het technische aspect

Als u graag meer technische details wilt over de interactie tussen FXS- en FXO-poorten, vindt u hieronder het exacte proces:

Wanneer u zelf een oproep wil doen:

  1. U neemt de telefoon (het FXO-toestel) op. De FXS-poort detecteert dat de hoorn is opgenomen.
  2. U toetst het telefoonnummer in, dat als DTMF-data (Dual-Tone Multi-Frequency) naar de FXS-poort wordt gestuurd.

Inkomende oproep

  1. De FXS-poort ontvangt een oproep en stuurt vervolgens een belspanning naar het aangesloten FXO-toestel.
  2. De telefoon rinkelt.
  3. Zodra u de hoorn opneemt, kunt u de oproep beantwoorden.

Het gesprek beëindigen – normaal gezien wacht de FXS-poort tot een van de aangesloten FXO-toestellen het gesprek beëindigt.

Notabene: De analoge telefoonlijn voert ongeveer 50 volt gelijkstroom naar de FXS-poort. Dat is de reden waarom u een lichte elektrische ‘schok’ kunt voelen wanneer u een aangesloten telefoonlijn aanraakt. Dit laat toe om in geval van een stroompanne toch de telefoon te gebruiken.

1 jaar gratis! Selecteer gewenste installatie:

Lokaal geïnstalleerd

op Linux op een mini-pc van $200 of als VM

ISO downloaden

Lokaal geïnstalleerd

op Windows als VM

Configuratiebestand downloaden

In de cloud

in uw Google-, Amazon- of Azure-account

Neem de PBX Express