WimageHet ziet ernaar uit dat Apple’s browser Safari eindelijk WebRTC aan zal nemen.

Sinds februari 2016 vertoonde Apple eindelijk tekenen dat het WebRTC  voor Safari zou aannemen, WebRTC is de onbetwiste wereldwijde standaard voor video-oproepen, zoals click-to-call en streaming op het web zonder enige vorm van plugin.

Apple heeft de ontwikkelaars ‘toolbox’ (Web-Kit) voor Safari bijgewerkt en WebRTC toegevoegd aan de lijst van projecten “in ontwikkeling”. Er is geen tijdlijn aangegeven voor wanneer de ondersteuning in de iOS en OS X-versies van Safari zouden worden ingevoerd, hoewel Apple een full-time baan voor een WebRTC ontwikkelaar heeft geadverteerd.

Maar de gehele bedrijfstak heeft deze beweging geïnterpreteerd als een stap in de richting van het volledig aannemen van WebRTC, welke al in gebruik is op Google Chrome, Firefox, and Opera. Safari vertegenwoordigt 10-15 procent van de gehele browser markt, volgens StatCounter, dus met WebRTC zou dat een belangrijke stap voorwaarts voor deze technologie zijn. Facebook Messenger heeft al enige tijd WebRTC in gebruik, en in April, lanceerde Slack voice bel-functies gebaseerd op WebRTC.

Nick Galea, CEO gaf zijn reactie op WebRTC:
“Het is duidelijk dat WebRTC voor de communicatie doet wat HTML deed voor de informatie – het start een revolutie die de communicatie rijker (video) en voor iedereen toegankelijker zal maken (gratis). De ingebouwde beveiligingsfuncties, waaronder encryptie, hebben het vertrouwen gewonnen van fabrikant en gebruiker.”

Technavio onderzoek laat de snelle groei zien van de voor WebRTC-geschikte mobiele apps. Dit is niet verwonderlijk omdat de meeste mensen al zo vertrouwd zijn met het gebruik van hun smartphones en het brede scala van communicatie.

Capture

De markt voor WebRTC zal naar verwachting zeer snel over de hele wereld groeien, blijkt uit onderzoek van IHS, van $569.2 miljoen in 2015 naar $4.45 miljard in 2020, met een CAGR van 50.9 procent. Aanneming door Apple zal zeker de groei van de markt versterken – het aantal regelmatige gebruikers zal naar verwachting de 2 miljard overtreffen in 2020.

3CX heeft WebRTC reeds volledig in zijn set van Unified Communications-oplossingen geïmplementeerd. Met 3CX wordt een WebRTC click-to-call-verbinding geleverd met soft-phone en smartphone clients, en kunnen worden gebruikt om audio- of video-oproepen te maken, rechtstreeks vanaf een website naar de juiste werknemer. WebRTC maakt ook 3CX web conferencing mogelijk, en er zullen nog veel meer functies bijkomen, waaronder ook een geïntegreerde soft-phone.

Het verhaal

Het verhaal gaat zo. Op 19 oktober 2015, plaatste Apple een nieuwe positie op hun vacaturesite met de titel: Web-Kit Media Ingenieur – WebRTC,  hier is het volledige functie bericht is: https://thenewdialtone.com/apple-webrtc/.

In februari 2016, (Ik betreur dat er geen exacte datum is) de eerste elementen van WebRTC verschenen in the Mac port van Web-Kit — een soort van ontwikkelaars ‘toolbox’: http://webrtcbydralex.com/index.php/2016/03/27/how-to-test-evaluate-webrtc-in-safari/#more-288. Later in februari, zette Apple stilletjes WebRTC volledig in haar WebKit. https://webkit.org/status/#specification-webrtc.

Er was geen openbare aankondiging. Maar het nieuws werd al snel opgepikt door een groep genaamd “WebRTCinWebKit,” waaronder Ericsson Research en WebRTC expert Alex Gouillard.

Het ‘No Jitter’ april bericht is hier. Zoals het StatCounter laat zien, Safari vertegenwoordigt 10-15 percent van de browser markt, en is dus belangrijk voor de industrie-brede acceptatie van WebRTC.

De totale markt voor WebRTC zal naar verwachting groeien van $569.2 miljoen in 2015 naar $4.45 miljard in 2020, met een CAGR van 50.9 procent tijdens de prognoseperiode, volgens Markets & Markets.