Wat is SIP?

SIP (Session Initiation Protocol) is een signaalprotocol waarmee een “sessie” tussen 2 of meer deelnemers tot stand wordt gebracht, de sessie wordt aangepast en uiteindelijk de sessie wordt beëindigd. SIP wordt voornamelijk gebruikt in de wereld van IP-telefonie. Omdat SIP een open standaard is, is het protocol enorm populair in de telefoniemarkt; fabrikanten van SIP-telefoons hebben in deze sector een enorme groei gezien.

Session Initiation Protocol

Het SIP-protocol werkt op basis van tekst en vertoont veel gelijkenissen met het HTTP-protocol. De berichten bestaan uit tekst en dankzij het verzoek-antwoordmechanisme kunnen problemen eenvoudiger worden opgelost. De feitelijke gegevensoverdracht wordt uitgevoerd door het TCP (Transmission Control Protocol) of het UDP (User Datagram Protocol) op laag 5 van het OSI-model. Het SDP (Session Description Protocol) bepaalt welk van de protocollen wordt gebruikt.

De SIP-berichten beschrijven de identiteit van deelnemers aan een gesprek en hoe deze deelnemers kunnen worden bereikt via een IP-netwerk. In het SIP-bericht zit soms ook een SDP-verklaring. SDP definieert het type mediakanalen die worden gebruikt voor de sessie. Doorgaans wordt er gekeken welke codecs er beschikbaar zijn en hoe de media engines elkaar kunnen bereiken via een IP-netwerk.

Zodra deze berichtenuitwisseling is voltooid, worden de media uitgewisseld via nog een ander protocol, doorgaans RTP (Real-Time Transmission Protocol).

SIP is ontwikkeld door het IETF en is gepubliceerd als RC 3261. Vanwege de flexibiliteit heeft SIP het H.323-protocol in de VoIP-wereld vrijwel volledig vervangen.

Meer lezen