VOIP: Terminologie en Definities

  • VoIPVoice over Internet Protocol (ook IP-telefonie, Internettelefonie of Digitale Telefonie genoemd) – is het versturen van gesproken conversaties over het Internet of een ander IP-gebaseerd netwerk.
  • SIPSession Initiation Protocol – is een protocol ontwikkeld door de IETF MMUSIC Working Group en geldt als standaard voor het starten, wijzigen en beëindigen van een interactieve gebruikerssessie waarbij multimedia-elementen zoals video, spraak, instant messaging, online games of virtuele realiteit gebruikt worden.
  • PSTN – public switched telephone network – is de concentratie van openbare telefoonnetwerken (netwerken met fysieke verbindingen) overal ter wereld, net zoals het Internet een wereldwijde concentratie is van openbare IP-gebaseerde netwerken (netwerken met virtuele verbindingen).
  • ISDN – Integrated Services Digital Network – is een type van telefoonnetwerksysteem met fysieke lijnen, dat ontworpen is om digitale (vs analoge) transmissie van spraak en data via gewone koperen telefoonkabels mogelijk te maken, wat resulteert in een betere kwaliteit en hogere snelheden dan het geval is met analoge systemen.
  • PBXPrivate Branch eXchange (ook wel Private Business eXchange genoemd) – is een telefoonsysteem dat eigendom is van een privébedrijf, in tegenstelling tot de systemen van telecombedrijven of telefoonmaatschappijen.
  • IVR interactive voice response – is een computergestuurd systeem dat een persoon, in concrete gevallen een beller, toelaat om een optie te kiezen uit een voice menu of op een andere manier interactief met een computersysteem te werken.
  • DIDDirect Inward Dialing (in Europa ook DDI genoemd) is een functie aangeboden door telefoonmaatschappijen voor de PBX-systemen van hun klanten, waarbij de telefoonmaatschappij (telco) een reeks nummers toewijst aan de PBX van de klant.
  • RFC – Request for Comments (meervoud: Requests for Comments, maar: RFC’s) is één van een reeks genummerde Internet-informatiedocumenten en normen die alom gevolgd worden door zowel commerciële software als freeware in Internet- en Unix-omgevingen.

1 jaar gratis! Selecteer gewenste installatie:

Lokaal geïnstalleerd

op Linux op een mini-pc van $200 of als VM

ISO downloaden

Lokaal geïnstalleerd

op Windows als VM

Configuratiebestand downloaden

In de cloud

in uw Google-, Amazon- of Azure-account

Neem de PBX Express