3CX v15 vervangt 3CX-telefooncentrale v14 “Multi Tenant”De 3CX-telefooncentrale v15 is klaar voor de cloud; eenvoudig lokaal te installeren, op een apparaat of in de cloud. 3CX draait nu ook op Linux, waardoor 3CX automatisch te implementeren en te beheren is; de ideale lichtgewicht oplossing voor de cloud. Met 3CX op Linux krijgt u toegang tot een volledig nieuw landschap aan mogelijkheden in de cloud.

Bovendien verandert het UC-landschap; klanten hebben behoefte aan geavanceerdere spraakcommunicatie. Ze stellen steeds meer eisen aan hun PBX-platform: Bedrijven willen weten wie er belt met CRM-integratie. Ze willen gebruikmaken van geïntegreerde videoconferenties en aangepaste belscripts. Personeel wil op elke locatie kunnen werken. En dan is er nog de groeiende zorg van beveiliging; hoe kan ik er met een cloud PBX zeker van zijn dat niemand aan mijn data komt en hoe zorg ik ervoor dat ik de controle houd? Aan al deze eisen kan eenvoudig worden voldaan met een “eigen” gevirtualiseerde PBX.

De situatie is vergelijkbaar met die van websites eind jaren negentig. Honderden websites werden gehost op één machine. De server kon al crashen door één website die een simpele PHP-applicatie toevoegde. Al snel wilden bedrijven hun eigen server, bij voorkeur gevirtualiseerd om het beheer te vereenvoudigen. Diezelfde trend verwachten we voor PBX’s. En daarmee komt er een eind aan de gedeelde PBX. Een gedeelde PBX voldoet simpelweg niet meer. De oplossing is verouderd. En dat geldt ook voor 3CX v14 – Multi Tenant.

Voordelen van aparte gevirtualiseerde instances:

  1. Klanten worden op geen enkele manier meer beïnvloed door het gebruik van andere PBX-instances.
  2. De data van klanten is veel beter beveiligd en is volledig afgezonderd van de data van andere klanten.
  3. Geavanceerde functies zoals CRM-integratie en aangepaste scripts worden naadloos ondersteund.
  4. Geen complexe installatie met firewalls en port forwarding; VoIP-providers en softwarelevering zijn direct beschikbaar.
  5. Ondersteuning van hotelfuncties of speciale instellingen voor softwarelevering, indien gewenst door de klant.
  6. Klanten met een cloud PBX hoeven niet langer te wachten op een versie met meerdere instances.
  7. U geeft de klant de controle over de PBX en data.
  8. Maak gebruik van de vele datacenterproviders met een professionele hosting-infrastructuur voor implementatie en beheer van Linux VPS-instances, tegen lage kosten.
    • Google Cloud vanaf circa $12 per maand (afhankelijk van datagebruik).
    • Vrijwel alle datacentra met Openstack en KVM.
    • Binnenkort volgen nog veel meer providers.
    • Vereisten: Debian 8, 1+ core en 2 gigabyte geheugen.

De meeste datacenterproviders (waaronder Google) hebben een handig portaal voor eenvoudige configuratie van firewalls, scriptbare softwarelevering en machinebeheer, zodat u zich kunt richten op PBX-configuratie in plaats van op machineonderhoud!

Een gedeelde oplossing is verouderd

  • Met nieuwe cloudplatformen zoals Openstack kunt u eenvoudig grote aantallen instances beheren.
  • Dankzij de lage geheugenvereisten van 3CX op Debian hebt u niet langer het kostenvoordeel van meerdere instances.
  • Containertechnologie verlaagt de overheadkosten voor besturingssystemen.
  • U hebt geen gespecialiseerde kennis van gedeelde 3CX-oplossingen nodig.
  • U hoeft niet 25 instances ineens te implementeren. Implementeer instances wanneer nodig, per stuk.
  • De functies voor automatische updates (in ontwikkeling) beperken het beheer per instance nog verder.
  • Maak gebruik van bestaande datacentra voor de onderliggende infrastructuur.

Het enige nadeel is dat elke instance een eigen IP nodig heeft. Dit betekent echter wel dat extra beveiligingsregels eenvoudig kunnen worden toegepast. Bovendien hebt u geen SBC en complex poortbeheer nodig.

Gecentraliseerd beheer

Om het beheer van 3CX-instances te vereenvoudigen, werken we aan een interface op het partnerportaal voor onder andere gecentraliseerd beheer en back-ups van de verschillende instances. Implementatie hiervan staat gepland voor de eerste helft van 2017.

3CX implementeren in de cloud – een voorbeeld

Voor dit voorbeeld maken we gebruik van Google Cloud. De Google Cloud Compute Engine is beschikbaar als proefversie voor iedereen met een Google-account. In theorie kan elke Debian VPS worden gebruikt, zolang deze gebruikmaakt van KVM, Hyper V of VMware en juist is geconfigureerd. Raadpleeg de onderstaande handleidingen voor de installatie van 3CX in de cloud met de volgende providers:

3CX implementeren met behulp van een configuratiesjabloon

Met de aanstaande SP4 kunt u een 3CX-instance met extensies, IP-telefoons, SIP trunks en meer van software voorzien. U kunt een XMI-bestand creëren waarin u een configuratie voor een klant voorbereidt en deze configuratie vervolgens in enkele minuten toepassen. Omdat u IP-telefoons met MAC kunt specificeren, kunt u de telefoons direct doorverkopen zonder ze zelf te hoeven verwerken en vervolgens extern de configuratie toepassen op 3CX op een apparaat of in de cloud.

Deze configuratiesjabloon kan automatisch worden uitgevoerd met behulp van een script en cloudinit (gebruikt door veel datacentra) of u kunt de sjabloon opgeven bij de installatie, vergelijkbaar met een herstelprocedure. Raadpleeg de onderstaande handleiding voor informatie over hoe dit werkt vanaf SP4:

Een 3CX v14 Multi Tenant-instance migreren naar v15

Gebruikt u 3CX v14 Multi Tenant en wilt u overstappen naar v15? Houd dan rekening met het volgende:

  • We raden u aan 3CX DNS te gebruiken voor een eenvoudige implementatie.
  • Gebruikt u eigen sjablonen, werk deze dan bij naar v15. Gebruik sjablonen voor v15 als basis en breng de gemaakte wijzigingen opnieuw aan. Dit is alleen van toepassing als u aangepaste sjablonen gebruikt, wat u zo veel mogelijk moet voorkomen.
  • Alle poorten worden gereset naar de standaardwaarde. U kunt ze daarna weer bewerken als u het gebruik van een NAT met een openbare IP of bestaande SBC-configuratie van derden wilt ondersteunen.